Vlooien en wormen

Waarom je kat ontwormen en ontvlooien?

Elk huisdier, dus ook de kat loopt het risico besmet te worden met een worm.  Natuurlijk zijn er dieren die een groter risico lopen.  Pas gekochte kittens uit een grote cattery of bij iemand anders hebben een grotere kans om een wormbesmetting te hebben. Daarom worden de kittens vanaf de 2de week behandeld met een ontwormingsmiddel en dit telkens om de 14 dagen tot hun 16 weken.  Maar ook een oudere kat die op een appartement wordt gehouden kan door het eten van rauw vlees besmet worden zonder dat het baasje daar iets van gemerkt heeft.

Daarom is ontwormen ook een standaardbehandeling voor elk dier. Maar niet alleen loopt elk dier een besmettingsrisico, een worminfectie kan ook lang aanslepen voordat de eigenaar dit opmerkt. De eerste klachten zijn vaak vaag maar ondertussen kan de schade wel oplopen. Door regelmatig te ontwormen smoor je een infectie tijdig in de kiem ook al heeft uw dier er nog geen last van.

Gelukkig zijn de meeste wormen in onze streek niet zo schadelijk. Maar in andere europese landen zijn de risico's groter, daar komen gevaarlijkere parasieten voor en moeten extra beschermende maatregelen genomen worden. Hiervoor vraagt u best raadt aan uw dierenarts.

Met welke wormen kan een kat te maken hebben?

Er zijn in België drie soorten wormen en zijn de meest voorkomende rondwormen (Haakworm, zweepwormen en spoelwormen), de lintwormen en de minder belangrijke platwormen.

Zelfs een vlo kan een lintworm overbrengen bij de kat. Katten geraken meestal besmet met lintwormen door het opeten van besmet rauw vlees maar ook het oplikken van vlooien is een belangrijke oorzaak. De vlo is namelijk een tussengastheer voor de lintworm die tijdens het opeten wordt doorgegeven aan uw kat.

Een kat die last heeft van vlooien dient dus steeds ontvlooit en ontwormd te worden.

Hoe weet ik dat mijn kat last van wormen heeft?

De meest voorkomende klachten zijn het voorkomen van een aanhoudende diarree en braken. U poes wordt mager en bij zwakkere dieren (zoals kittens, zieke en zeer oude dieren) kunnen parasieten zoveel voedingsstoffen (bloed, maag-darminhoud) tot zich nemen dat er tekorten ontstaan bij hun gastheer waardoor deze nog meer gaat verzwakken (bij kittens zien we dan vaak een groeiachterstand). In dit geval kan een initieel banale worminfectie fataal zijn indien niet op tijd behandeld.

Indien uw dierenarts een wormbesmetting vermoedt is een ontlastingsonderzoek aangeraden, gevolgd door een extra ontwormingskuur en dit tot men er zeker van is dat alles opgelost is!

Hoe weet ik dat mijn kat vlooien heeft?

Als uw kat zich dikwijls ligt te krabben kan u eens nakijken of deze geen vlooien heeft.  Vlooien zijn donkere zwarte kleine beestjes die springen.  Ze zuigen bloed van zijn gastheer om zich te voeden.  Als u een stukje keukenrol neemt en dit nat maakt en u gaat over de huid van uw kat en u ziet dan dat het stukje keukenrol kleine bloedspatjes heeft kan u ervan op aan dat u kat vlooien heeft, dit zijn namelijk de uitwerpselen van de vlo.  Als dit het geval is, kan u beter uw kat meteen ontvlooien.  Er zijn zelfs mensen die reacties op hun huid krijgen als er vlooien in de buurt zijn, de meeste mensen krijgen dan van die bobbeltjes zoals muggenbeten en deze jeuken dan ook ontzettend.