Voeding voor de kat

Welke voeding is goed voor mijn kat?

Katten zijn carnivoren (vleeseters). Maar daarnaast heeft het lichaam ook mineralen, vitaminen, essentiële vetzuren etc. nodig.
Door zelf koken lukt het nooit om alle benodigde voedingsstoffen aan Uw kitten te verstrekken.
Het beste is om kant & klaar voer te geven, in een dierenspeciaalzaak heb je veel keuzes uit korrelvoeding.
Royal Canin en Hill's kan misschien wel duur zijn, maar deze korrel bevat alles wat je kat nodig heeft, het eet er ook minder van omdat het sneller verzadigd is, t.o.v goedkopere produkten.  Tussendoor iets van tafel geven kan geen kwaad.

Brokjes of blikvoeding?

Droogvoer is te verkiezen boven blik, waarom?  Blik bevat meer bewaarmiddelen, reinigt de tanden niet en uiteindelijk bevat blikvoer 70% vocht. U koopt dus voor een groot stuk water.  Het zijn eigenlijk maar buikvullertjes die je als een presentje kan geven.

Een volwassen kat omschakelen van blik naar droog is niet altijd gemakkelijk maar zeker her proberen waard.

Voeding voor kittens.

Opgroeiende katten hebben kittenbrokjes nodig: deze zijn klein en niet te hard zodat het kitten met zijn melktandjes de brokjes zonder problemen kan eten.
Jonge katten mogen in het begin de ganse dag door eten ter beschikking hebben. Volwassen poezen beter niet want de neiging om meer te eten dan echt nodig is groot.

Heeft u volwassen katten en kittens samen, vermijd dan dat de oudere poes te vaak van de kittenbrokken snoept. Deze zijn te sterk in eiwit en kunnen darm en nierproblemen veroorzaken en kunnen hier onnodig dik van worden.

Wat vaak gebeurt is dat de hond de kattenbrokken verkiest en de kat het hondenvoer. Als dit af en toe gebeurt is er geen probleem, gebeurt dit dikwijls dan kunnen er onevenwichten in de voeding ontstaan met alle gevolgen van dien.

Heeft de kat melk nodig?

Neen, maar er zijn natuurlijk  katten die geen problemen hebben om melk te verteren. Andere krijgen er diarree van.  Katten zijn eigenlijk overgevoelig aan lactose in de melk. Speciale kattenmelk bevat geen lactose en geeft dus geen problemen.  Maar eigenlijk  hebben katten genoeg aan zuiver water. Zorg dat uw kat voldoende drinkt, zo voorkomt u veel problemen zoals blaasgruis.