Europees korthaarHerkomst

De europese korthaar komt uit Scandinavie. De Europees korthaar kan worden vergeleken met een soort huiskat, welke zich op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld, wat wil zeggen zonder onderworpen te zijn aan een speciaal fokprogramma.

Uiterlijk

Kop: Vrij grote kop heeft een enigszins ronde vorm met goed ontwikkelde wangen stevige kin, geeft een ronde indruk maar is minder breed dan lang.

Ogen: rond en mogen elke kleur hebben die bij de vachtkleur past.

Oren: middelgroot, goed uit elkaar geplaatst, een enigszins afgeronde punt, rechtopstaand.

Lichaam: Sterk, gespierd maar niet gedrongen.  De sterke poten zijn gemiddeld van lengte en de voetjes zijn rond.

Staart: de staart is vrij dik aan de aanzet en loopt taps toe in een afgeronde punt.

Vacht: Kort, dik en glanzend. Ze behoort aaneengesloten te zijn. Een uitstaande vacht is niet juist.

Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan.
Karakter

Omdat het ras ontstaan is uit gewone huiskatten die onderling veel verschillen in karakter laten zien, is het karakter van de Europese Korthaar niet in het kort samen te vatten. Er zijn katten die zeer aanhankelijk zijn en graag urenlang op schoot liggen, maar er zijn ook katten die liever buitenshuis op muizenjacht gaan. Tot op zekere hoogte is het karakter erfelijk, u doet er dus goed aan de karakters van beide ouderdieren te bestuderen alvorens u een kitten aanschaft. De meesten zijn echter gezond en sterk en hebben een vriendelijk karakter. Met soortgenoten kunnen ze het prima vinden en ook de omgang met honden is goed te noemen. Ze zijn intelligent, speels en de meesten zijn buitengewoon goed in staat uw huis en hof vrij van muizen te houden.

Verzorging

De vacht van de Europese Korthaar is eenvoudig te verzorgen. Meestal is het voldoende om de vacht ongeveer eens per week met een varkensharenborstel te borstelen en te kammen met een gemiddelde fijne kam. Wanneer de kat in de rui is, kan een rubberen borstel of massagehandschoen nuttig zijn om de dode en losse haren snel en goed uit de vacht te verwijderen, maar het nadeel van dit hulpmiddel is dat u hiermee bij verkeerd gebruik ongewild ook de vacht kunt beschadigen. De oren schoonmaken enkel wanneer dit nodig lijkt te zijn.