MunchkinHerkomst

De oorsprong van de Munchkin ligt in de Verenigde Staten.
In 1982 kreeg de poes Black Berry een nestje kort potige kitten.  Qua uiterlijk leken ze wel een beetje op de kort potige hondensoort, de teckel.  Het gen dat zorgt voor de korte poten is een dominant verervend gen.  Als je een Munchkin met een andere kat laat paren, krijg je door het dominante gen altijd Munchkin kitten.  De katten werden verder gefokt en tentoongesteld op shows.  In 1995 werd een rasstandaard opgesteld.  Er bestaat zowel een kortharige als een langharige variant.

De naam munchkin komt van de dwergen uit het verhaal De tovenaar van Oz.

Uiterlijk

Lichaam

Middelgroot met brede, ronde borst en een staart van gemiddelde dikte die naar het einde taps toeloopt in een afgeronde punt. De poten zijn gespierd, kort, en de achterpoten zijn langer dan de voorpoten.

Kleuren

Alle vacht en oogkleuren zijn toegestaan.

Kop

Middelgroot, wigvormig met grote rechtopgedragen oren.  De grote ogen zijn expressief, walnootvormig en staan enigszins schuin.

Vacht

Kan kortharig of halflangharig zijn.


kitten langhaar

Karakter

Beweeglijk, speels, aanhankelijk. Gaat goed samen met ander katten en honden.  Speelt net als andere katten op een krabpaal deze kan natuurlijk niet zomaar op het aanrecht of een tafel springen.

Verzorging

Voor zowel de kortharige als de langharige variant is eenmaal per week borstelen met een varkensharenborstel voldoende.  Het zijn gemakkelijke katten voor verzorging.