Japanse Bobtail


Herkomst

De oorsprong van de Japanse Bobtail kan worden teruggevolgd tot kortstaartkatten die meer dan 1.000 jaar geleden vanuit China naar Japan zijn gebracht.  Na de Tweede Wereldoorlog begonnen de Amerikanen de katten mee naar huis te nemen en, nadat het ras was verbeterd, kreeg het de naam Bobtail en werden de katten geaccepteerd voor mededinging aan de CFA in 1976. De Japanse Bobtail wordt gekenmerkt door de korte, gekrulde staart (bobtail), die ca. 7 cm (3 inches) lang is. Het Japanse Bobtail gen is recessief, d.w.z. dat als één van de ouders een staart heeft met normale lengte, dan wordt het bobtail gen vrijwel nooit doorgegeven aan het nageslacht.

Zo'n 300 jaar geleden begon de Japanse Bobtail te verschijnen in houtgravures e.d..  In Japan wordt het ras niet als ongewoon gezien, terwijl de kat met zijn unieke korte staart en het exotische uiterlijk zeer populair is bij kattenliefhebbers over de gehele wereld.Uiterlijk

Kop

Gelijkzijdige driehoek met afgeronde lijnen en vooruitstekende jukbeenderen en een wat breed snuitje met duidelijke"whiskerbreak" Het profiel vertoont een lichte glooïng bij de neusbrug. De neus is lang en overal even breed.

Oren

Grote, wijd geplaatste oren, waarvan de toppen iets naar voren wijzen.

Ogen

Groot, ovaal en wijdgeopend en schuin geplaatst. De oogbal mag niet buiten het jukbeen en de wenkbrauw uit komen.

Lichaam

Poten en voeten: Lang, elegant, goed gespierd lichaam met lange elegante goed gespierde poten en ovale voetjes. De achterpoten zijn duidelijk langer dan de voorpoten, maar omdat de kat als hij staat zijn achterpoten zeer ver doorbuigt, lijkt het of hij een rechte ruglijn heeft.

Staart  

De staart krijgt zijn unieke vorm door knikken. De wervels kunnen beweeglijk zijn of vastgegroeid. De staart mag niet langer dan 3 inch= 7,5 cm uitsteken.
Doordat de haren op de staart wat langer en stugger zijn en door de knikken, staan ze uit, waardoor deze op een pompon lijkt. De pompon begint bij de staartinplant.

Vacht

Vrij korte, zachte zijdeachtige vacht zonder ondervacht.

Oogkleur

Passend bij de vachtkleur

 

Karakter

Japanse bobtails zijn actieve, extroverte en vrolijke katten.  Ze zijn zeer speels en nieuwsgierig. Het is de ideale kat voor het leren apporteren van speelgoedmuisjes.  Ze zijn goed met kinderen en andere katten en honden.   Ze zijn, in tegenstelling tot de meeste katten, verzot op water

Verzorging

De vachtverzorging beperkt zich tot een wekelijkse borstelbeurt.  Ruift zeer weinig.