Pixie BobHerkomst

De herkomst van de Pixie bob is niet bekend.  Men gaat ervan uit dat de dieren ontstaan zijn uit kruisingen tussen wilde bobkatten (lynxen) en boerderijkatten. Deze katten worden ook wel "legend cats" genoemd. DNA-onderzoek heeft tot nog toe geen bewijs geleverd dat hierin werkelijk "wild" bloed voorkomt. In 1985 had fokster Carol Ann Brewer twee van dergelijke katten, die haar aan lynxen deden denken. Uit een kruising hiervan hield zij Pixie aan. Deze poes zou aan de basis zou staan van dit ras. Hoewel de Pixie Bob zelf wel een lange staart had stond zij door haar uitstraling van een Bobcat model voor het ras dat Carol Ann Brewer wilde creeëren en zo ontstond de Pixiebob. Vanaf het begin is de fokkerij serieus aangepakt.  Hierbij werd vooral gebruikt van katten die in het wild of op het platteland gevonden werden en aan de beschrijving van de Pixiebob voldeden, maar ook van de Manx is gebruik gemaakt. Het gen wat de korte staart bij de Pixie bob veroorzaakt is niet hetzelfde als dat van de Manx. In de jaren negentig werd het ras erkend.

Uiterlijk

Pixie bobs hebben een middelgroot tot groot, gespierd lichaam. Door de prominente schouderbladen heeft de kat een typisch rollend gangwerk.

De heupen liggen wat hoger dan de schouders. De Pixie bob heeft diepe, krachtige flanken en een brede, goed ontwikkelde borst.

De beenderstructuur is rond en zwaar. Katers zijn iets groter en gespierder dan poezen.  Poezen kunnen uitgroeien tot gemiddeld 4 kg en katers kunnen uitgroeien tot gemiddeld 9 kg of meer. Maar minder komt ook voor. Daarnaast zit het grootste deel van hun gewicht in hun bouw. Ze zijn zeer gespierd en hebben een stevige, zware botstructuur.

De staart is kort en flexibel. Kinken en knopen in de staart zijn toegestaan. De staart mag niet verder reiken dan de hak.

De poten zijn lang en hebben zware botten, met grote, bijna ronde voeten. Polydactylie is toegestaan, tot zeven tenen per voet.  Overigens is zo'n 50% van dit ras polydactyl. Omdat Pixies vader een polydactiele kat was, en polydactylie dominant vererft, is een deel van de Pixie-bobs meertenig. Dit is overigens het enige ras waarbij tot tenen meer is toegestaan.

De Pixie bob komt zowel voor in langhaar als korthaar.  Beide vachten zijn waterafstotend.  Aan de buikzijde is het haar langer dan op de rest van het lichaam. De langharige variant heeft een halflange vacht. De Pixie bob is enkel erkend in spotted tabby (gevlekt tabby), met een donkergrijze basis aan de wortels. De grondkleur is warm, met zwarte of bruinige ticking en een witte haartop. De vacht vergt overigens weinig onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende.  De ogen kunnen goudkleurig tot bruin zijn, groen is toegestaan.  De overige kleuren zijn niet toegestaan.Karakter

Pixie bobs zijn vriendelijke, evenwichtige katten met een makkelijk karakter. Liefhebbers noemen de katten ook wel eens "vermomde honden" vanwege hun loyale karakter naar hun gezin toe. Ze worden graag geknuffeld en kunnen het in het algemeen goed vinden met andere katten, honden en kinderen.  Ze zijn zeer intelligent, houden van spelen, zijn actief, maar niet hyperactief, ze houden van water en zijn goed te trainen. Hoewel ze hun eigen mensen toegewijd zijn, staat het ras erom bekend dat het over het algemeen wat terughoudend is ten opzichte van vreemden.

Verzorging

De verzorging van de Pixie bob is vrij eenvoudig. Eenmaal per week de vacht van de Pixie bob voorzichtig borstelen volstaat.  De nagels van de Pixiebob die te lang zijn bijknippen.  De oren van de Pixie bob reinigen met een speciale oorreiniger.