SnowshoeHerkomst

Net als enige andere recente rassen begon de Snowshoe als een 'foutje'. In nesten Siamezen duiken af en toe kittens op die een wit vlekje, meestal op een voet of op de staartpunt, vertonen. Deze katten worden door verstandige fokkers altijd uitgesloten van de fokkerij. Maar in de jaren zestig besloot een Amerikaanse Siamezen-fokster, Dorothy Hinds-Daugherty uit Philadelphia, een paar van deze katten aan te houden om er een nieuw ras uit te fokken. De meeste Siamezen-fokkers waren hier sterk tegen gekant, en een tijd lang zag het eruit alsof de Snowshoe een non-starter zou blijken te zijn. Een fokster, Vikki Olander, hield echter vol en stelde de eerste rasstandaard voor de Snowshoe op. In 1977 stond ze bijna alleen voor de promotie van de nieuwe raskat, die op de grens van het fiasco balanceerde, totdat een andere belangstellende fokker, Jim Hoffman uit Ohio, contact met haar zocht. Samen startten ze een serieuze campagne om de Snowshoe te ondersteunen en te ontwikkelen. In het midden van de jaren tachtig was het zover en werd kampioenschapsstatus toegekend.

Uiterlijk

Kop

Enigszins kort, wigvormig met afgeronde vormen en een stevige kin.

Lichaam

Middelgroot, iets langer dan hoog, waardoor het lichaam een rechthoekige indruk maakt. Goed bespierd, maar de bespiering mag niet al te prominent zijn. De poten zijn in verhouding met het lichaam, voetjes ovaal.

Staart

Gemiddelde lengte, breed aan de basis, naar de punt toe smaller.

Ogen

Ovaal, ongeveer een ooglengte van elkaar verwijderd.

Oren

Naar voren gericht, breed aan de basis, oortoppen afgerond.

Vacht

Zacht aanvoelend, ondervacht vrijwel afwezig.

Kleur

Seal, blue, chocolate en lilacpoint. Twee verschillende kleurpatronen, de kleur op de points moet duidelijk constrateren met de kleur op het lichaam. Ogen altijd blauw. Mitteds, het wit mag niet meer dan eenderde van het lichaam bedragen, donkere, witte of witgevlekte kin en neusspiegel, een witte halsring, witte vlek op de borst of witte vlekken op de buik zijn toegestaan. De witte aftekening op de voetjes mogen niet al te ver doorlopen. Bij bicolours mag het wit niet meer dan tweederde deel bedragen.Karakter

Sterk karakter, levendig, lief en zorgzaam voor zijn baas, praat veel. De snowshoe gaat goed samen met honden, andere katten en kinderen.

Verzorging

Wekelijks borstelen is voldoende.  Oren reinigen met een speciale oorcleaner. Nagelpunten regelmatig bijknippen.