Maine coonHerkomst

De Maine Coon komt als fenotype van de huiskat al eeuwen voor in New England,  Maine en omliggende staten aan de noordoostkust van de Verenigde Staten. De 'Maine coon' is een afstammeling van een aantal langharige huiskatten die door kolonisten uit Europa naar Amerika werden meegenomen. en die zich vermengd hebben met de in 'Maine' wonende katten.  Hierna deed natuurlijke selectie de rest, waarbij de kat zich aanpaste aan het ruwe klimaat van Maine.

Er zijn veel verhalen over de oorsprong van dit ras. Een populair fabeltje is dat de Maine Coon een kruising zou zijn tussen een wasbeer en een lynx.

Uiterlijk

De Maine Coon is het grootste huiskattenras ter wereld met een halflangharige vacht, een stevig skelet en een lange volle staart. Op latere leeftijd kan het ras vooral in de winter een imposante kraag rondom de kop en een langere beharing op de achterkant van de achterpoten  ontwikkelen. Veel dieren bezitten ook de eigenschap voor oorpluimpjes, iets dat door liefhebbers gewaardeerd wordt. Dit maakt de Maine Coon tot een wilde verschijning. Maine Coons zijn seksueel actief vanaf een maand of zes maar zijn pas volledig lichamelijk uitgegroeid na ongeveer drie jaar. Een weegt dan gemiddeld tussen de 5 en 9 kilo en poezen 4 tot 6 kilo.


Maine coon kater van 14 maanden oud

Karakter

Ondanks het relatief wild voorkomen van de Maine Coon is het een bijzonder vriendelijke en energieke kat met een groot sociaal besef naar andere huisdieren,  mensen en ook kinderen toe en mede een ideaal gezelschapskat.   Uitzonderingen daargelaten zijn het relatief zelfstandige katten die goed alleen kunnen zijn. De Maine Coon zal de eigenaar vaak door het huis heen volgen en op een afstandje toekijken naar de bezigheden van het baasje. De Maine Coon niet echt een schootkat, hij gaat liever naast of in de buurt van het baasje liggen.

Heel typisch voor de Maine Coon is het creatief gebruik van de voorpoten om zaken vast te pakken, te eten en zelfs deuren te openen. Ook vinden de meeste Maine Coons water erg aantrekkelijk om mee te spelen. Je doet ze een groot plezier met een waterbak met stromend water of te drinken uit een kraan.

Verzorging

De Maine Coon heeft een halflangharige, zelfreinigende vacht, welke door een wekelijkse borstelbeurt eenvoudig in mooie conditie blijft. In de lente en zomer heeft de kat een ruiperiode, probeer de vacht voorzichtig te kammen, zodat deze niet beschadigd wordt, vooral het kammen kan bij deze katten klitten voorkomen.  De vacht mag enkel gewassen worden met een speciale shampoo. Oren worden gereinigd met een speciale oorcleaner.


Maine coon kitten van 4,5 maand