Scottisch FoldHerkomst

Deze kat werd in 1962 ontdekt op een boerderij in Perthshire, in Schotland, vlak bij het dorpje Coupar Angus op 21 km ten noordoosten van Perth.  Een plaatselijke herder bemerkte dat een witte, kortharige poes die op een boerenerf speelde vreemd gevouwen oren had. Hij maakte de eigenaars van de kat, Mr en Mrs McRae, erop opmerkzaam. Ze wisten verder weinig van de voorouders van de poes, maar waren er tamelijk zeker van dat de andere kittens van het nest er heel gewoon uitzagen. Daaruit concludeerden ze dat het kitten met de gevouwen oren een spontane mutatie was en ze beloofden de herder een katje uit een eventueel nest van haar.

Twee jaar later wierp de poes, die inmiddels Susie werd genoemd, twee kittens die ook gevouwen oren hadden. Eén ervan was een wit poesje dat sprekend op haar moeder leek en dat cadeau werd gedaan aan de herder en zijn vrouw, William en Mary Ross. Die hadden veel belangstelling voor raskatten. Ze noemden het katje Snooks, fokten een nestje met haar en dachten serieus na over het ontwikkelen van een nieuw ras, dat ze op dat moment Lop-eared Cats noemden. In 1967 bezocht de Londense kattenfokster Pat Turner de familie Ross in Schotland. Zij leende één van hun katers, Snowdrift, die zij mee naar Londen nam. Met hem zette zij een serieus fokprogramma op. Pat Turner adviseerde ook om de naam van het ras te veranderen in Fold. Snowdrift zou de stamvader van het ras worden, met meer dan 76 nakomelingen, die in drie jaar geboren zouden worden.

Uiterlijk

De mollige, grappige Scottish Fold is geen menselijk kweekresultaat. Alles aan deze kat is natuurlijk. Haar dikke poten, volle wangen en kogelronde oogjes zijn eveneens aangeboren, evenals haar snoezige hangoortjes, waaraan ze haar ongewone uiterlijk te danken heeft. Zoals de tipjes van een fluwelen kapje hangen de tere oortjes over de rondingen van het kattenkopje.

Er is ook een langharige versie van deze kat, de Highland Fold en er zijn twee versies, de Scottish Straight en de Highland Straight, met staande oren maar met de typische bouw en vacht van de Fold. In Australië wordt de Scottish met staande oren de Scottish Shorthair genoemd.

De Scottish Fold heeft een een relatief korte nek met daarop een ronde kop met een sterk ontwikkelde kaak, die bij de mannetjes veel sterker ontwikkeld is dan bij de poezen. De neus is kort en vertoont een lichte stop. De ogen zijn groot en rond en staan vrij ver uit elkaar. De oren staan naar voren en naar beneden gevouwen. Ze staan in een kapvorm en geven de schedel een extra ronde aanblik, de oortopjes zijn rond. Het Fold-gen, verantwoordelijk voor het vouwen van de oren, is dominant. Dit wil zeggen dat maar een van de twee ouders een Scottish Fold moet zijn, opdat er Fold-kittens geboren worden. De kittens worden echter niet met deze hangoortjes geboren. Na ongeveer 21 dagen beginnen de oren te plooien. Na 4 weken weet men wie er Scottish Fold zal zijn en wie niet.

De Scottish fold is middelgroot, gespierd met een middelzwaar beendergestel. De romp is gerond en de poten zijn kort tot middellang in verhouding tot het lichaam. De voeten zijn rond en sierlijk. Ze hebben een middellange tot lange staart. De vacht is dubbel, erg dicht ingeplant en voelt heel erg zacht aan.Karakter

Het karakter van de Scottish Fold is vriendelijk.

Over het algemeen is de Scottish Fold een rustige kat die een spelletje op zijn tijd ook zeer waardeert.  De omgang met andere katten en honden gaat over het algemeen goed.  Met kinderen kunnen de Scottish Folds heel goed spelen, het is dan ook een perfect speelmaatje.

De Scottish Fold houdt ervan om aangehaald en geknuffeld te worden.  Ze houden van gezelschap en in drukke gezinnen voelen ze zich ook prima thuis.  Om eens een dagje alleen gelaten te worden vinden ze niet erg, maar niet constant natuurlijk.

Een kenmerk voor de Scottish Fold is zijn soms eigenaardige lichaamshouding.  Vaak is dit een teken dat de Scottish Fold zich behaaglijk voelt.

Verzorging

De vacht is met een minimum aan verzorging in goede conditie te houden. Het is voldoende om de kat regelmatig te borstelen en daarna de vacht lichtjes door te kammen met een grove kam. Tijdens de rui kan een rubberen borstel of massagehandschoen dienst doen om de dode en losse haren te verwijderen, maar wees hiermee voorzichtig omdat u hiermee ook de vacht zou kunnen beschadigen. De oren hebben niet meer aandacht nodig dan die van andere katten en u kunt ze af en toe schoonmaken.