LaPermHerkomst

In de jaren '80 gaf een kat op de kersenboerderij van Linda Koehl in The Dalles het leven aan een aantal kittens. Bleek één van die kittens kaal te zijn bij de geboorte. Toen dit kitten wat groter werd, kreeg het een gekrulde en zachte vacht.  Ze was het enige kitten van dat nestje met dit soort vacht. Men doopte haar tot "Curly". Na verloop van tijd kreeg Curly kittens, die ook weer allemaal krullen bleken te hebben. Zowel Curly als haar nakomelingen liepen vrij rond op de boerderij en de voortplanting verliep de eerste jaren zonder enige bemoeienis van de eigenaren.  Pas na tien jaar wist men Linda, de eigenares van de inmiddels ontstane groep gekrulde katten over te halen om een gericht fokprogramma op te stellen. Aanvankelijk wilde men het ras "Oregon Rex" noemen, maar die naam bestond al. Uiteindelijk werd het de "Dalles LaPerm", later gewoon "LaPerm".

Uiterlijk

Kop

Vorm Enigzins wigvormig, iets afgeronde, zachte contouren.  De snorhaarkussens tonen vol en afgerond.

Profiel

Rechte neus met een zacht convexe lijn van de onderkant naar de bovenkant van het oog, het voorhoofd moet bovenop de kop vlak zijn en in een zacht vloeiende lijn overgaan in de nek. De wenkbrauwen, wangen en profiel moeten zachte contouren vertonen, elk vloeiend overgaand in de volgende. 

Neus

Breed en recht, matig lang

Kin

Krachtig en stevig. Verticaal in een lijn met de punt van de neus.

Snuit

Vrij breed in verhouding tot de wigvorm. Bij volwassen katers moet rekening gehouden worden met katerwangen..

Oren

Geplaatst in het verlengde van de gematigde wigvorm van de kop,  iets uitwaaierend en diep, middelgroot tot groot met beharing in- en aan de achterzijde van de oren.  Lynxpluimpjes zijn gewenst.

Ogen

Middelgroot en expressief.  Amandelvormig in rust en ronder als de kat alert is. Matig ver uiteen geplaatst en iets schuin naar de onder-buitenzijde van het oor.   De oogkleur is niet gerelateerd aan de vachtkleur. 

Nek

Rechtop gedragen. Middellang in verhouding tot de lichaamslengte. 

Lichaam

Gemiddelde botstructuur, goed gespierd. 

Poten

Middellang tot lang bij het lichaam passend.   De voorpoten kunnen iets korter zijn dan de achterpoten. Gemiddelde botstructuur.  De voetjes zijn afgerond.

Staart

In verhouding tot het lichaam. De langhaar heeft een volle pluimstaart en de korthaar heeft een "flessenrager" staart.  De staart is dikker aan de basis en toelopend naar de punt. 

De vacht

Langhaar:

Middellang tot lang; zowel katers als poezen kunnen een kraag hebben als ze volwassen zijn. De staart is pluimvormig met wat krullen.Korthaar:

Kort tot ongeveer middellang. Geen kraag. De staart is niet pluimvormig maar kan wat gegolfd zijn.

Textuur Langhaar:

Krullend of golvend, krullen hebben de voorkeur. Zoals het haar aanvoelt is uniek onder de Rex rassen. Het voelt veerkrachtig aan en heeft structuur. Het is niet draadachtig. De mate van zachtheid kan per kat verschillen. De vacht is los en springerig en staat af van het lichaam. Je moet tot op de huid met je vingers door de vacht kunnen gaan. De vacht is luchtig genoeg om met een zuchtje wind uit elkaar geblazen te kunnen worden. De vacht ziet er bijna onverzorgd uit. De langste en strakste krullen zitten in de kraag en onderaan de oren. De vachtlengte en dichtheid kan verschillen al naar gelang het seizoen en de leeftijd van de kat.

Textuur Korthaar:

Krullend of golvend. Zoals het haar aanvoelt is uniek onder de Rex rassen. Het voelt gestructureerd aan. Het is niet draadachtig. De mate van zachtheid kan per kat verschillen. Een springerige vachtstructuur die afstaat van het lichaam met bijna over de hele kat golven.

Heeft geen kraag of kleine krulletjes. De staart lijkt op een 'flessenrager'. Soms valt spontaan midden over de rug een scheiding in de vacht.

Kleuren en Patronen

Alle kleuren en patronen zijn toegestaan

Karakter

De LaPerm zit graag tussen de mensen en geniet ook van dat gezelschap, het zijn ook heel goede jagers.

Verzorging

Hun vacht dient weinig onderhoudt aangezien de LaPerm zijn rui veel minder is dan bij andere katten.  Af en toe een bad en gewoon afdrogen met een handdoek, zorgt ervoor dat de krullen goed blijven zitten.