Turkse Van


Herkomst

Deze inheemse Turkse kat is aan te treffen in de omgeving van het Van-meer, in Oost-Turkije, in de buurt van Armenië en Iran. Hij staat ook bekend als de Van Kat, de Turkse Kat, de Zwemmende Kat en de Turkse Zwemmende Kat. In Turkije zelf wordt hij Van Kedi genoemd. 
Vanuit Engeland verspreidde het ras zich langzamerhand over de gehele wereld. Tot op de dag van vandaag worden er nog af en toe dieren vanuit het oorsprongsgebied geïmporteerd naar andere landen om de fokbasis te verbreden.Uiterlijk

Lichaam                                                                                                                                                        

De Turkse Van is een middel grote halflanghaar kat met een uniek patroon van middelzwaar type.  Katers zijn gespierder dan poezen, met name de nek en schouders. van middelzwaar type. Dit ras heeft 3 tot 5 jaar nodig om volledig uit te groeien.                                                                                             

Poten                                                                                                                                                        

De poten van gemiddelde lengte, sierlijk,  aangesloten ronde voetjes met pluimpjes tussen hun teentjes.  De zool- en teenkussentjes moeten roze zijn.

Kop

Stevige, brede wigvormige kop met afgeronde contouren, de jukbeenderen vallen op en hebben een afgerond snuitje, een stevige kin.
In profiel gezien een rechte neus met een nauwelijks zichtbare dip net beneden de ogen, aangegeven door een verandering in de haargroeirichting.

Oren                                                                                                                                                   

De oren zijn dicht bij elkaar geplaatst op de kop en rechtopstaand . Ze zijn vrij groot en goed behaard en enigszins afgerond en breed aan de basis.

Ogen                                                                                                                                    

De oogvorm is groot, ovaal en enigszins schuin geplaatst. Bij dit ras is de oogkleur niet afhankelijk van de vachtkleur. 
Deze kan zowel Amber, Blauw of Odd-eyed (tweekleurig) zijn.

Staart                                                                                                                                                      

De staart is van gemiddelde lengte, goed behaard en zonder onderwol en staat in goede verhouding met het lichaam.

Vacht                                                                                                                                                     

De vacht is kalk wit, zonder een spoor van gele schijn. De vacht is van gemiddelde lengte op het lichaam, waarop de kraag een uitzondering vormt. Deze dient lang en vol behaard te zijn. De textuur is fijn en zijdeachtig. Geen wollige ondervacht. Door het ontbreken van onderwol geeft de vacht een openstaand effect. Lange kraag vanaf de ooraanzet en bef, volle dichtbehaarde staart. Ook vormt zich vaak een de zogenaamde broek" vanaf de billen tot aan de enkels.

Kleuren en patronen                                                                                                                                                       

De Turkse Van heeft een gekleurde vlek op de kop. Deze vlek komt niet tot aan de ogen en reikt niet voorbij de achterkant van de oren. De vlek wordt in tweeën gedeeld door een verticale witte bles. De staart is totaal gekleurd. Het gekleurde gedeelte mag enige ghostmarking vertonen. De rest van de vacht is krijtwit zonder gele zweem. Op de rug zijn bij een uitmuntend dier enige kleine willekeurige vlekjes toegestaan. De neuspiegel, de zool- en teenkussentjes, de oorschelp en de oogleden zijn bij alle kleuren roze.

Crème, Zwart, Blauw, Schildpad(Tortie) en Schildpad-Tabby en Blauw-Crème erkend. De oorschelp, neusspiegel en de zool- en teenkussentjes moeten roze zijn.Karakter

Deze robuuste en levendige kat houdt van zwemmen.  Hij is onafhankelijk met een sterk karakter en speels.  Hij is lief, maar kan soms bezitterig zijn tegenover zijn baasjes.  Hij kan een goede vriend van je zijn en heeft een zachte stem.  Hij houdt er wel niet van dat je hem in bedwang houdt.   Je kan hem heel blij maken met een tuin en een bad!

Verzorging

De verzorging van de Turkse Van is eenvoudig.  Daar hij geen ondervacht heeft is hij niet geneigd tot klitten.  De vacht van de Turkse Van zo nu en dan met een zachte borstel borstelen, dit mag ook met een grove kam, in de rui kan dit het best helpen.  Het nakijken van de oren kan bij elk onderhoudt gebeuren en indien nodig reinigen met een oorreiniger.