ManxHerkomst

De Manx is ontstaan op het eiland Man, een onafhankelijk eiland vallend onder de Britse Kroon in de Ierse zee waar het eeuwen geleden, mogelijk als een spontane mutatie is ontstaan en er kittens geboren werden zonder staart of met een kort stompstaartje. Omdat de eigenschap voor de overleving geen negatieve effecten heeft, plantten de dieren zich voort en aangezien het gen dominant vererft, verspreidde de eigenschap zich snel. De lokale bevolking heeft zich al meer dan eens verbazend uitgesproken over katten met  een staart deze waren bij hen onbekend.
Het ras komt zowel in kortharige als langharige variëteit. De laatste wordt soms ook cymric genoemd maar alle overkoepelende organisaties zien tegenwoordig de manx als 1 ras met twee vachtlengtes.

Wat toch wel een belangrijk weetje is over deze katten:

De vruchtbaarheid van dit ras is lager dan gemiddeld bij katten. De kittens groeien traag. De fok kent heel wat problemen. Homozygote kittens sterven in de baarmoeder als gevolg van onvolledige ontwikkeling van het ruggenmerg. Alle Manx katten zijn dus heterozygoot (Mm). Twee rumpy katten mogen niet met elkaar gekruist worden in verband met de mogelijke fatale gencombinatie. Om dit te vermijden raadt men aan de Manx te kruisen met een Amerikaans of Brits Korthaar, wetende dat niet alle kittens uit het nest Manx katten zullen zijn..Uiterlijk

Lichaam

Deze stevige, middelgrote kat heeft een goede bottenstructuur.  De achterpoten zijn langer dan de voorpoten en gespierd.

Staart: 5 types

RUMPY : Kompleet staartloze Manx           

RUMPY RISER: drie heiligbeen wervels (stuitje)    

STUMPY: Kort stompstaartje           

LONGIE: Incomplete, verkorte staart          

TAILED: Manx met volledige staart 

Kop

Ronde kop met glooiende neuslijn.  Oren niet hoog aangezet, breed en open aan de basis.
De ogen zijn groot en rond.   

Vacht

Komt zowel als korthaar en halflang haar voor. De vacht is heel zacht en voelt dik aan, dit doordat de zachte ondervacht de dekvacht opstuwt.

Kleuren

Alle natuurlijke boerenkatten kleuren zoals die voorkomen bij de Europese huiskat.  de niet natuurlijke kleuren zijn chocolate en burmees.
De oogkleur is van ondergeschikt belang en komen voor in geel, groen, geelgroen. 
Witte katten kunnen blauwogig zijn of odd-eyed bijvoorbeeld een blauw en geel oog.Karakter

Deze kat heeft een uitstekend karakter en past zich makkelijk aan verschillende levensstijlen aan. Sociaal, aanvaardt andere huisdieren. Geduldig met kinderen, lief naar zijn baas. Robuust, levendig, actief, een goed jager.

Verzorging

De Manx is eenvoudig in onderhoudt, een keer per week borstelen en de oren eens nakijken.