Oosters KorthaarHerkomst

De oosters korthaar is het resultaat van kruisingen van Siamezen met gewone rasloze huiskatten en andere rassen. Rond 1950 ontstond bij verschillende (met name Engelse) fokkers de wens een Siamees te fokken zonder voor de Siamees zo typerende points. Voor dit doel werden ondermeer andere rassen, zoals Abessijnen, met Siamezen gekruist. De allereerste oosterse korthaar katten waren Havanna's, maar later zijn er ontelbaar veel kleuren bij gekomen, hoewel het ras nog niet zolang geleden is ontstaan.

Uiterlijk

Lichaam
Lang en slank, goed gespierd buisvorming lichaam met een oplopende ruglijn, doordat de achterpoten langer zijn dan de voorpoten.  De poten zijn lang en slank met kleine ovale voetjes.

Kop
 
Lange goed geproportioneerde wigvormige kop, die breed is tussen de oren. De lijnen van de wig lopen zonder onderbreking naar een fijne snuit. In profiel gezien is de neuslijn recht en gaat zonder onderbreking over in de afgeronde lijn van het voorhoofd, ze hebben een lange slanke hals.

Ogen
Amandelvormige ogen, die schuin geplaatst zijn, maar niet diep liggen. Het derde ooglid mag niet meer dan de uiterste ooghoek bedekken. Oogkleur: helder eenkleurig groen

Oren
Grote puntige oren, breed aan de basis. De oren zetten de lijnen van de wig voort.

Staart
Lange zweepstaart, smal aan de basis en taps uitlopend in een fijne punt

Vacht
Erg kort, fijn, glanzend en ligt glad aan.

Kleur
zwart, chocolate, blue, lavendel, cinnamon, fawn, red, cream, caramel, apricot. Al deze kleuren komen voor in effen kleur, maar ook in tabby spotted, tabby mackerel, tabby ticked, en tabby blotched (gemarmerd), alsmede in tortie. Verder komen al deze kleuren ook voor in bicolor en particolor (beiden een tabby of effen kleur met wit).  Tevens kunnen alle bovengenoemde kleuren en patronen nog met een smoke/silver ondergrond zijn.

Populaire kleuren bij dit ras zijn chocolate, zilvertabby en ebony (zwart).Karakter

Het karakter van de Oosters Korthaar is gelijk aan dat van de Siamees en tevens dat van de Balinees en Oosters Langhaar. Volgens sommigen is het karakter van de langharige variëteiten milder dan dat van de kort harigen, maar echt bewijs is hier niet voor. Mijn persoonlijke ervaring is het dan ook zeker niet, wel hangt het karakter natuurlijk deels van individuele factoren af. In het algemeen is de Oosterse kat een zeer aanhankelijke en uiterst actieve kat. Ze zijn erg mensgericht, in de regel niet eenkennig en willen graag hun baasje plezieren.  Apporteren is dan ook een van de spelletjes die ze gemakkelijk valt aan te leren, velen doen het al uit zichzelf. Verveling is ze onbekend, ze kunnen zichzelf prima vermaken maar hebben daar bij voorkeur wel een kattenmaatje bij nodig. Zeker indien de eigenaar veel uithuizig is, is het aan te raden zo niet noodzakelijk een tweede kat erbij te hebben. Nou zal dit meestal niet zoveel problemen opleveren want dit ras staat erom bekend verslavend te zijn.

Verzorging

Wekelijks eens borstelen met een zachte kam om de dode haartjes eraf te doen, is voor de kat zelf fijn, want heeft daarmede ook de aandacht en voor het huis minder haren.