PeterbaldHerkomst

De Peterbald is een Russische naakt kat. Of eigenlijk een haarverliezende kat. Zijn oorsprong bevindt zich in 1986 om precies te zijn in Rusland. Veel worden er met haar geboren en verliezen dit binnen 2 jaar. .Het ras is nog erg jong,pas rond 1993 begon de ontwikkeling. Het is ontstaan uit kruisingen van de Don Sphynx met de Oosters korthaar. Met deze 2 rassen mag nog steeds gekruist worden. De meest opvallende eigenschap van deze kat zijn rimpels over het grootste deel van het lichaam. Deze katten kunnen met of zonder vacht geboren worden. Bij de katten die met vacht geboren worden en deze later verliezen, begint het haarverlies meestal bovenop de nek en gaat dan verder over het lichaam naar de staart.

Uiterlijk

Middelgroot, slank en zeer gespierd lichaam met een gewicht van 2,5 kg tot 5,5 kg. Een elegante verschijning met een lang, slank en gespierd lichaam op fijne hoge poten, een wigvormige kop die gedragen wordt op een lange, slanke hals en zeer grote, laag geplaatste oren. De staart is lang en dun, in een punt toelopend(zweepstaart) Hoewel de Peterbald geheel haarloos lijkt te zijn, is dit niet het geval. Er bestaan verschillende types huid/haar/vacht,:

  • Compleet haarloze katten (ook wel 'rubber' genoemd)
  • Flocked. (slechts zeer weing haartjes, die nauwelijks te zien zijn)
  • Velours (1-3mm lange haartjes)
  • Brush (gekrulde haartjes, langer dan 'velours')
  • Straight Coated. (volledig haar)

De huid van de haarloze Peterbald is gerimpeld en elastisch en voelt aan als warm zeemleer of als een perzikhuidje.

     

Karakter

Een actieve en vriendelijke kat. Ze zijn gek op aandacht van hun baasjes en erg aanhankelijk. Ook spelen ze graag. Met honden en andere katten kunnen ze prima opschieten.

Verzorging

Het lijkt alsof de Peterbald geen verzorging nodig heeft omdat hij de vacht mist die andere katten wel hebben, maar toch hoeft de verzorging van de huid van deze kat niet onderschat worden.  Ze transpireren net als mensen en produceren ook nog huidsmeer.  Als u uw Peterbald nooit zou wassen, dan zou hij na een tijdje onaangenaam gaan ruiken en de huid kan vettig worden aanvoelen.  Je kan de Peterbalds wassen met een PH neutrale shampoo een 2 maal per maand en verder kunnen babydoekjes een uitkomst bieden.