Brits Korthaar


Brits korthaar, in de volksmond ook Whiskas kat genoemd

Herkomst

De Britse Korthaar heeft zich in korte tijd tot een populaire raskat ontwikkeld. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds Perzische Langhaar katten gebruikt om te voorkomen dat de Britse Korthaar aan type verliest. Als gevolg van die kruisingen worden er af en toe langharige kittens geboren, die door de meeste Brits korthaar fokkers als erfenis uit het verleden worden aanzien en als huisdier worden verkocht. Sommige fokkers vinden de langharige nakomelingen echter op zich leuk genoeg om mee door te fokken onder de naam Brits langhaar.

Uiterlijk

Niet alleen door de kwaliteit van de vacht onderscheidt de Britse Korthaar zich van de gewone kortharige huiskatten, maar voornamelijk ook door lichaamsbouw, die enige overeenkomsten vertoont met de bouw van de Perzische kat. Het is een grote en gespierde kat met een korte, dikke staart waarvan de top lichtjes afgerond is. Vroeger kwam het ras voornamelijk in de kleur blauw voor. Tegenwoordig zijn er veel verschillende kleuren, denk maar aan lilac, crème, chocolate, cinnamon, schildpad met wit, zilvertabby enzovoorts.

- De poten zijn kort en recht, met ronde, stevige voetjes.
- De kop oogt zeer massief. De kop is rond, met volle wangen en een brede schedel en staat geplaatst op een korte en dikke, gespierde nek.
- De kin is stevig en goed ntwikkeld. Volwassen katers hebben een massievere kop dan poezen en vertonen de zogenaamde katerwagen.
- De ogen zijn groot en rond en kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de vachtkleur.
- De oren zijn klein, kort en breed aan de basis, staan ver uit elkaar. 


Brits korthaar kitten

Karakter

De Brits korthaar is gemakkelijk in de omgang. Ze is stabiel van karakter en wordt best binnenshuis gehouden. Ze zijn zeer verdraagzaam en vriendelijk, en ze hebben een groot aanpassingsvermogen.  Aangezien ze goedmoedig en stabiel zijn, kunnen de meesten het prima vinden met kinderen.

Dat maakt haar ideaal voor een appartement. Soms liggen ze uren ergens te slapen, maar ze houden er ook van om geknuffeld te worden Ze vraagt niet veel aandacht maar zal je wel laten weten als ze aandacht nodig heeft, meestal door even te miauwen.  Ze houdt er van de huiselijke activiteiten van op afstand te volgen.

De Brits korthaar is niet destructief en heeft niet echt het gezelschap nodig van een ander dier alhoewel ze het gezelschap van een andere Brits korthaar of een kat met een gelijkaardig temperament apprecieert.  Ze zijn ook goed in omvang met honden.

Ze is niet erg vocaal maar miauwt wel om met je te communiceren. Ze hebben de neiging om je overal door het huis te volgen om te zien wat er gebeurt.

Verzorging

De Britse Korthaar heeft een wekelijkse borstelbeurt nodig om de vacht in goede conditie te houden. In de ruiperiode is een rubberen borsteltje een ideaal hulpmiddel om dode en losse haren eenvoudig uit de vacht te verwijderen.

De uitwendige gehoorgang maakt u alleen maar schoon  met een voor katten bestemde oor-cleaner die u eerst in het oor masseert en daarna oppervlakkig met een tissue verwijdert.  De scherpe nagelpunten kan u regelmatig afknippen met een goede nageltang.