Brits Langhaar (Lowlander)Herkomst

De oorsprong van de Britse Langhaar (Lowlander, Brittanica) moeten we bij de Brits Korthaar zoeken. Omdat er regelmatig Perzen met Britten gekruist worden, kon de langharige versie van de Brits Korthaar niet uitblijven. Ook in de nestjes van de Highlander - langhaar Fold - zitten natuurlijk exemplaren met rechte oren, Brits type en een langharige vacht.
Het zou jammer zijn deze prachtige katten te catalogeren onder de Huiskat, en zodoende zijn heel wat fokkers bezig de Brits Langhaar te laten erkennen als volwaardig ras. De Brits Langhaar is van bouw en type identiek aan de Brits Korthaar, met uitzondering van de lange vacht.

Uiterlijk

Voor de Brits Langhaar geldt dezelfde rasstandaard als voor de Brits korthaar met uitzondering van de vachtlengt
die halflang tot lang kan zijn.  Brits Langhaar katten zijn middelgrote katten.  Ze behoren een brede borstkas en een
korte gespierde rug te hebben, de bouw behoort in alle opzichten gedrongen te zijn.

- De poten zijn kort en recht met rond stevige voetjes.
- Dikke staart en is kort tot gemiddeld van lengte.
- De kop is rond, met volle wangen en een brede schedel en staat geplaatst
  op een korte en dikke gespierde nek.
- Kleine oren zijn kort en breed aan de basis en staan ver uit elkaar.
- De ogen zijn rond en groot, ze kunnen verschillende kleuren hebben
  afhankelijk van de vachtkleur.
- Brede neus is recht en kort en de neusaanzet mag niet te plat zijn, maar moet in
  een lichte welving in het voorhoofd overgaan.
- De kin is goed ontwikkeld en stevig.  Volwassen katers hebben wel een massievere
  kop dan poezen.

Aangezien de meeste Lowlander/Brittanica katten nog steeds uit een korthaar nestje komen zijn de kleuren die
voorkomen hetzelfde als bij de Brits korthaar.  Op het moment dat de Lowlander/Brittanica erkend wordt zal er meer
bekend worden over de erkende kleuren en vachtpatronen.
Karakter

Brits langhaar katten staan net als Brits-Korthaar katten bekend om hun gelijkmatige en aangename humeur, ze zijn misschien wel iets aanhankelijker dan de Brits korthaar, maar dat kan natuurlijk per kat verschillen. De meeste katten zijn uiterst verdraagzaam en vriendelijk, ze hebben een groot aanpassingsvermogen.
De kittens zijn tot op een leeftijd van ongeveer een tot twee jaar net zo speels als andere katten, maar daarna worden de meeste wat minder actief en laten ze hun aanwezigheid nooit zo nadrukkelijk blijken, het ligt niet in hun aard om luidruchtig om aandacht te vragen. Ze kunnen zichzelf redelijk goed bezighouden. Soms liggen ze uren ergens te slapen, maar ze houden er ook van om geknuffeld en geaaid te worden, en veel contact met de huisgenoten stellen ze zeker op prijs. Ondanks hun zachte karakter vinden Lowlanders niet altijd alles maar goed, ze blijven hun eigen karakter behouden en als ze het ergens niet mee eens zijn zullen ze dat zeker laten merken.  Wat voor elke kat heel bijzonder is, is dat je er genoeg tijd voor maakt!

Verzorging

De Britse Langhaar heeft een goede vachtverzorging nodig. Normaal gesproken is een wekelijkse borstelbeurt met een varkensharen borstel voldoende om de vacht in goede conditie te houden. In de ruiperiode is het best de frequentie van de borstelbeurten op te voeren. De uitwendige gehoorgang maakt u alleen maar schoon als dat nodig is, en dan met een voor katten bestemde oorcleaner die u eerst in het oor masseert en daarna oppervlakkig met een tissue verwijdert. De scherpe nagelpunten knipt u regelmatig af met een goede nageltang.