Heilige Birmaan


Herkomst

De Heilige Birmaan is volgens de legende een oud, uit Birma afkomstig ras, dat iets wegheeft van een zwaargebouwde langharige Siamees. Maar hij heeft een unieke witte tekening op de voeten. De Heilige Birmaan wordt in sommige andere landen Birman genoemd. In Frankrijk, waar hij het populairst is en eigenlijk vandaan komt, heet hij Chat Sacré de Birmanie. Deze kat heeft niets te maken met de Burmees, een kortharige raskat.

De legende vertelt dat de Heilige Birmaan ontstaan is in een tempel in Tibet. De witte langharige kat Sinh was erbij toen zijn meester Mun-Hua, een oude priester, overvallen werd en stierf. Sinh stond op dat moment op het hoofd van zijn meester en keek naar het beeld van de godin Tsun-Kyan-Tse. Hij kreeg toen van de godin zijn gouden glans en zijn saffier blauwe ogen, van de aarde kregen zijn hoofd, pootjes en staart de kleur, behalve zijn voetjes, die kregen de kleur van de baard van zijn geliefde meester: wit, de kleur van de reinheid. De volgende dag hadden alle witte katten in de tempel dezelfde kleur gekregen als Sinh.

Uiterlijk

Kop: De neus is gemiddeld van lengte en mag geen stop vertonen, maar een lichte inkeping in de neusrug wordt niet bestraft. De kin behoort stevig te zijn, maar niet al te geprononceerd. De kop is breed en rond met volle wangen en een stevige kin.

Ogen: Niet te rond, eerder ovaal, zo diepblauw mogelijk.

Oren: middelgrote oortjes zijn enigszins afgerond aan de punt.

Lichaam: De aftekening van de pootjes is wit, zonder andere kleur. De handschoentjes op beide voorpoten horen symmetrisch te zijn en lopen tot aan de knik in de voet, aan de achterkant horen ze recht te zijn. Ook aan de achterpoten horen ze symmetrisch te zijn op de achterkant uitlopend tot in een punt, net iets onder de hak, of korter.

Staart: Gemiddeld van lengte in verhouding tot de rest van het lichaam en behoort een elegante indruk te maken.

Vacht: Heeft een bijzondere textuur. Hij voelt zijdezacht aan en valt van nature als een weelderige sluier om de kat heen. Hij heeft weinig ondervacht en is iets wat gegolfd waardoor de vacht niet snel klit.  Rond de kraag, op de staart en bij de achterpoten is de vacht langer dan op de rest van het lichaam

Kleur: Hij komt alleen voor in het zogenaamde himalayapatroon. De witte voetjes vormen de meest in het oog springende verschil met andere rassen. Dit belangrijkste raskenmerk mag nooit ontbreken. Voor alle kleurslagen geldt dat de kleur op het lichaam zo zuiver mogelijk moet zijn en dat deze behoort te constrateren met de gekleurde points.

De Heilige Birmaan onderscheidt zich van andere rassen door de kenmerkende witte voeten, "gloves"genoemd.
Seal, bleu, chocolate, lilac, red, cremepoint en van deze kleuren de tortie variëteit. Seal, bleu, chocolate, lilac, cream, sealtortie, bleutortie, chocolatetortie, lilactortietabby.Karakter

Heilige Birmanen zijn meestal rustig, zachtaardig en bescheiden. Alhoewel ze erg op gezelschap gesteld en er niet van houden om een hele dag alleen te zijn, willen ze zich af en toe ook even rustig terugtrekken.
Sommige Birmanen kiezen een persoon als favoriet uit, met wie ze een hechte vriendschap aangaan. Ook de omgang met andere poezen en honden gaat meestal goed. Birmanen zijn meestal niet luidruchtig en proberen aandacht te trekken door kopjes te geven en oogcontact te zoeken. Ondanks hun rustige natuur zullen de meeste Birmanen op zijn tijd graag spelen en ravotten. Met andere woorden zijn ze vriendelijk, trouw, gelijkmatig gehumeurd, goed met andere katten, aanhankelijk, meegaand, extravert en robuust.
Birmanen zijn zeer intelligent. Als ze iemand naar de plek waar de speeltjes of het voedsel bewaard worden zien gaan, zijn zij er als de kippen bij!

Verzorging

De zachte, halflangharige, maar zeer dichte vacht heeft vrij weinig verzorging nodig. De textuur zorgt ervoor dat de vacht zelden klitten vertoont. Over het algemeen kunt u met een wekelijkse borstelbeurt de vacht in goede conditie houden. Kam hem in geen geval met een metalen kam, aangezien u hiermee de ondervacht kunt beschadigen. Een stevige, haren borstel is de beste keuze.