PersHerkomst

De oude geschiedenis van de moderne Perzische Kat zal altijd wel mistig blijven. Toch zouden de voorouders uit Perzië (Iran) afkomstig zijn. Deze langharen zouden kunnen zijn gekruist met Angora's uit Turkije die in de 16e eeuw met zeevaarders en kooplieden naar Frankrijk kwamen. Perzen kwamen later naar Engeland, waar ze meteen populair werden bij mensen als koningin Victoria en koning Edward VII. Tegen het einde van de 19e eeuw werden ze vanuit Europa naar Amerika geëxporteerd.

Uiterlijk 

De Pers heeft een stevig, gedrongen lichaam met een brede borst, gespierde schouders en een korte krachtige nek. Hij heeft korte benen een stevige beenderstructuur. Toch is het een kat met een adellijk en majestueus voorkomen.

De staart is kort, dik en vol.

De vacht is langharig, vol met een dichte, fijne zijdeachtige structuur. In de lente verliest de Pers een groot deel van zijn dikke vacht.

De kop is rond en breed. De Pers heeft ronde volle wangen, een korte neus met duidelijk stop. De ogen zijn groot, rond en staan redelijk ver uit mekaar. De oren zijn breed aan de basis en zijn laag op de schedel geplaatst. De oogkleuren bestaan in: koperkleurig, donkeroranje, groen of blauw.

Perzen zijn er in een veelvoud aan kleuren en patronen. In Europa zijn ze in de volgende catagorieën ondergebracht:

Klassiek, Solid - zwart, rood, schildpad, blauw en creme ( alles zonder wit en zonder tabby)
Silver - chinchilla, alle shaded kleuren, smoke's en silver tabby.
Tabby - de tekeningen mackerel,blotched,spotted.
Particolour - elke kleur met wit. inclusief de Harlekijn en Van.
Colourpoint - de point aftekening zoals bij Siamezen in vele kleurmogelijkheden.Karakter

De Perzische kat heeft een evenwichtig en rustig karakter die ook niet snel boos wordt. De Perzische kat kan goed in een appartement gehouden worden, maar heeft wel behoefte aan buitenlucht. Een klein balkon is dus noodzakelijk.  Hij is meestal erg gehecht aan zijn baas en is snel vrienden met kinderen of andere dieren. Maar hij houdt niet zo van vreemde mensen.
Hij heeft het liefst veel rust om zich heen en houdt niet van lawaai, ook kan hij heel goed alleen zijn, tuurlijk is het fijner om een kameraadje te hebben. Het zijn perfecte schootkatten die er uren spinnend op kunnen doorbrengen.  Ze komen goed overeen met kinderen, andere katten en honden.

Verzorging

De vacht van de Pers is zo lang en zo dicht dat de kat hem niet alleen met zichzelf te wassen kan onderhouden.  Een dagelijkse borstelbeurt is dan ook noodzakelijk. Naast een goede mentale verzorging vraagt de Pers ook de nodige fysieke verzorging. Met name de vacht verdiend de aandacht.  Om een goede weelderige dikke vacht in conditie te houden moet het zijdeachtige lange haar met regelmaat goed geborsteld worden. Wanneer u deze taak te licht opvat kunnen er al snel vervilte klitten ontstaan die zeer moeilijk te verwijderen zijn.
Gelukkig vinden de meeste Perzen de aandacht die gepaard gaat met de borstelbeurt heerlijk en levert dit dus geen enkel probleem op. zeker als ze bij de fokker goed ingeprent zijn en al op zeer jonge leeftijd geleerd hebben dat het borstelen een prettige ervaring is. 
Als uw kat een keer thuiskomt met een vuile vacht dan kan u in de dierenspeciaalzaak speciale poeders of shampoos kopen die zijn vacht terug in topconditie brengen.  Regelmatig baden is aangeraden en de ogen best met een speciale ooglotion reinigen opdat uw kat geen traanstrepen krijgen.