SphynxHerkomst

Haarloze katten zoals de zoals de sphynx kwamen al eeuwen geleden voor bij de azteken, die ook haarloze honden fokten. Deze zijn zowel in Europa als in de Verenigde Staten nog wel eens op shows te zien.

De haarloze katten werden Mexican Hairless genoemd. Omdat het gen dat verantwoordelijk is voor het vrijwel ontbreken van een vacht bij deze katten recessief is, kan het generaties lang door verschillende katten worden doorgegeven zonder dat het aan het licht komt. Pas wanneer toevallig twee katten paren die beide een zelfde recessief gen voor kaalheid dragen, zullen een of meer kittens in het nest de aanwezigheid van het gen in hun uiterlijk verraden. Het vermoeden bestaat dat er gewone huiskatten zowel Mexico als de Verenigde Staten zijn die het naaktgen van de Mexican Hairless in hun genetische bagage hebben. Het is dan ook niet zo vreemd dat er uit twee normaal behaarde (huis)katten wel eens een of meer haarloze kittens geboren worden. De normaal behaarde Amerikaanse huiskat Jezebel was een belangrijke stammoeder van de hedendaagse sphynxlijnen in de Verenigde Staten. De stammoeders van de sphynxlijnen in Europa zijn Punkie en Paloma geweest. Deze twee poezen werden door een dierenliefhebber eind jaren '70 zwerven aangetroffen in de straten van Toronto (Canada) . Deze man vroeg zich af of er iets mis was met de kittens, aangezien ze vrijwel kaal waren, en nam contact op met een bevriende kattenfokster, die al vrij snel in de gaten had dat het hier om de sphynx-kittens ging. Ze stuurde de kittens naar Hugo Hernandez in Nederland, omdat ze wist dat Hernandez een sphynx kater had en op zoek was naar poezen. De fokbasis was in de beginperiode niet breed. Daarom zijn zowel huiskatten als qua type redelijk overeenkomende Devon Rexen ingekruist. Om niet in inteeltproblemen te verzeilen, worden deze katten op beperkte schaal nog steeds gebruikt.

 Lichaamsbouw

Kop:

Middelgrote kop, hoekig, lichtjes driehoekig. Langer dan breed. Plat voorhoofd. Duidelijke jukbeenderen. Een korte neus met uitgesproken stop. Een uitgesproken pinch. Stevige kin.

Oren:

Zeer groot en breed aan de basis. Kaal vanbinnen. Een fijne donslaag is toegestaan aan de buitenzijde van de oorschelp.

Ogen:

Groot en citroen vormig. De buitenste hoek is naar het oor gericht. De ogen staan ver uit elkaar. De oogkleur is in harmonie met de kleur van de vacht.

Staart:

Een lange, fijne zweepstaart. Een beetje haar op het uiteinde mag aanwezig zijn.

Vacht: Schijnbaar naakte huid, de vacht beperkt zich tot een fijne donslaag. Er zijn haren op de snuit, staart, testikels en soms op de poten. Gerimpelde huid op de kop, hals en poten.

Kleuren:

Sphynxen mogen in alle voorkomende kleuren en kleurcombinaties gefokt worden,alsook witte vlekken zijn toegestaan.Vanwege het vrijwel ontbreken van de beharing,ziet de kleur er niet uit zoals bij behaarde katten.  Veelvoorkomende kleuren zijn zwart tabby, schildpad en gevlekt.
De oogkleur is in overeenkomst met de kleur van de huid.


Karakter

De sphynx is van karakter met geen èèn andere kat te vergelijken.Ze zijn superlief,zachtaardig en heel vriendelijk,het zal niet in hen opkomen om zich agressief te gedragen.Het zijn zèèr aanhankelijke en intelligente dieren.Doch,geweldige springers zijn het niet, hoewel een krabpaal goed benut wordt door hen.  Het is een kat die steeds in het gezelschap van mens en snel een vertrouwensband scheppen met hun eigen mensen.   Het karakter van de sphynx wordt ook weleens omschreven als 'deels kat, deels hond, deels aap en deels kind', en die vergelijkingen gaan zeker op. Vanwege hun grote stressbestendigheid passen ze zich meestal vrijwel probleemloos aan in een druk gezin met kinderen.  Hij zit niet graag alleen.  Sommige mensen beweren dat sphynxen een hogere constante lichaamstemperatuur hebben dan andere katten, maar dit is niet waar. Het lijkt alleen maar zo omdat de huid van de sphynx warm aanvoelt, wat een gevolg is van het ontbreken van de vacht. Voor mensen die nog nooit een sphynx geaaid hebben: de huid voelt ongeveer zo aan als de buitenkant van een perzik. Dit apparte ras is speels en liefdevol,ze zijn gewoonweg onweerstaanbaar.

Verzorging

Het is niet omdat de sphynx zo goed als haarloos is dat deze geen gepaste verzorging nodig heeft.
Door de vetafscheiding van de huid is het nodig om de kat geregeld een badje te geven,de èène al iets meer dan de andere,dit is afhankelijk van kat tot kat, anders zou dit onprettig kunnen gaan ruiken, want deze katten zweten ook net als bij mensen.  Meer dan èèn maal per week is echt niet nodig.Zij zelf hebben er geen last van maar als men dit niet doet voelt de kat onaangenaam vettig aan, het geeft dan ook af op lichte kleding.
De sphynx laat zich graag wassen en dit gebeurt met een neutrale babyshampoo.
De oortjes worden ook geregeld gekuist daar ze een veel grotere afscheiding hebben van oorsmeer. In tegenstelling tot haarloze hondenrassen, die nog wel eens last hebben van verbranding door de zon, blijken UV -stralen geen probleem te vormen voor sphynxkatten. Ze verbranden dan ook niet, maar de huid kan op de donker gepigmenteerde delen wel wat donkerder opkleuren. De meeste sphynxen zullen 's zomers en in warmere klimaten 'zomersproetjes' ontwikkelen. De sphynx heeft veel rimpels, maar deze behoeven over het algemeen geen extra aandacht.
De nagels van de sphynx zijn meer zichtbaar dan bij andere katten,deze mogen ook op tijd en stond geknipt worden.

Kenmerkend

Door zijn apparte uiterlijk ben je er ofwel direkt helemaal weg van of anders vind je ze maar niets.Het is wel zo dat als je hun karakter kent je zal merken dat ze volledig anders zijn dan andere katten.Ze vinden het zèèr fijn om veel aandacht te krijgen en houden ervan om de warme plaatsjes in huis op te zoeken.Voor de kachel,in het zonnetje op de vensterbank en vooral niet te vergeten onder een dekentje.Wanneer je zelf gezellig in de zetel zit kan je er van op aan dat ze er zonder scrupules bij komen liggen.Ze nemen dan uitgebreid plaats en laten zich door niets of niemand storen,zolang zij maar makkelijk liggen is alles in orde.Ze zijn zèèr gesteld op het gezelschap van kindjes en andere huisdieren.
Eten is zèèr belangrijk voor hen,alles wat ze al dan niet voorgeschoteld krijgen gaat zonder twijfel naar binnen.Je kan ze wel aanleren wat wel of niet mag,ze verstaan dat hèèl goed.Ze luisteren als een hondje,hebben de kuren van een aapje,zijn in veel opzichten een echt kindje en voor de rest zijn ze eens je ze hebt niet meer weg te denken uit je gezin! Omdat het ras nog in de beginperiode verkeert, worden er nog regelmatig raskruisingen gedaan met zowel geschikte huiskatten als Devon Rexen. Uit de kruising met een huiskat komen in de eerste generatie behaarde kittens, die gepaard aan een sphynx weer kale kittens kunnen geven. Kruist men een sphynx met een Devon Rex, dan kan de eerste generatie al min of meer onbehaard zijn. Men vermoedt dan ook dat twee genen voor Devon Rex (leidend tot een duidelijke haarvermindering) en sphynx (leidend tot een bijna complete haarvermindering) aan elkaar verwant zijn.